Det Danske Akademi Billede
Optagelsesår
1997

Peter Laugesen

Resumé

Født den 5. marts 1942 i København.

Debuterede i 1967 med Landskab, duplikeret (opretstående Gestetner) og uden forlag, ligesom opfølgeren i 1969, Skrift. Siden da er fulgt en lang række bøger, en håndfuld teaterstykker, tre operalibretti, oversættelser af bla. Antonin Artaud, James Joyce, Gunnar Björling, Charles Olson, Heinrich von Kleist, Peter Handke, Georg Büchner (til Robert Wilsons Woycek på Betty Nansen Teateret med musik af Tom Waits) og William Burroughs, cd'er med grupperne MINDSPRAY (2), CONSUL PEPSI (1), SINGVOGEL (2) og Christian Vuust DYNAMO (1), “Jakob Bros Tentet (1)” og “Anders Mathiasen, Bjørn Heeböll, Peter Laugesen (1)”.

Kunstkritik i Information siden 1979, mange katalogtekster og i øvrigt selvstændigt arbejde med billedsiden af poesien. Udsmykning af et badetårn på Musholm Feriecenter, Korsør (oliekridt på væg) og riddersalen på Hald Hovedgård ved Viborg (tusch på lærred).

Laugesen siges hovedsagelig at være inspireret af den amerikanske beatgeneration, hvilket kan være rigtigt nok, men samtidig er han en kender af hele den europæiske avantgardetradition fra Arthur Rimbaud til og med Guy Debord og de sørgelige rester af den tradition, der fortsætter i smukt falmende ord- og billedpragt på afsides steder befolket af stadig flere døde, her på det sidste (juni 2010) Andrei Vosnezensky og Peter Orlovsky. Laugesen er gennem sit arbejde med Antonin Artaud desuden knyttet til mange af de ting, der i det 20. århundrede er foregået i den vildere afdeling af fransk poesi, antropologi, sociologi og filosofi.

Medlem af Situationistisk Internationale 1962-63.